A Chapel / Joaquim Portela Arquitetos

0 comments

The top of this concrete chapel angles up towards the Swiss Alps skies. Like a crack on a grotto, the large concrete funnel form allows natural light to find its way in.

This proposal by Porto based architect Joaquim Portela was designed to integrate the mountain landscape, becoming part of it.

Large concrete form funnels natural light into the chapel. © Joaquim Portela Arquitetos

Large concrete form funnels natural light into the chapel. © Joaquim Portela Arquitetos

“The search of the light is the concept behind the volume form. The interior space of the chapel was created to be closed to landscape, becoming an introspection space”, the architect said.Inside, the design elements are kept to a minimum. Bare walls and a minimalist crucifix create a calm and modest atmosphere, ideal for prayer and introspection. The ceiling opening lets the rays of light stream through reflecting on the white marble altar and light wooded floor.

A Chapel | Joaquim Portela Arquitetos

A Chapel | Joaquim Portela Arquitetos

Minimalist interior design creates a calm atmosphere, ideal for prayer. ©Joaquim Portela Arquitetos

The interior of the chapel is almost entirely closed to the surroundings and does not have any windows. In contrast, “the sacristy opens up to the landscape creating not only a meditation room, but also a contemplation space”, explained Joaquim Portela.

A Chapel | Joaquim Portela Arquitetos

A Chapel | Joaquim Portela Arquitetos

Adjoined to the chapel there’s a sacristy with large window facing the mountain. ©Joaquim Portela Arquitetos

 cgdamen

Edited by City of Future’s staff.


Fatal error: Call to undefined function userphoto_exists() in /home2/cityoffu/public_html/wp-content/themes/city-of-future/widget/single/author.php on line 6