Henri Dutilleux Conservatoire / Dominique Coulon & Associés

0 comments

The Henri Dutilleux Conservatoire of Music, Dance and Dramatic Arts, designed by Dominique Coulon & Associés, aims to be a a plot on the edge of the city of Belfort, creating a boundary between the built-up area and the woods.

The building is located in the upper part of the town. It backs onto the woods, forming the final outlying limit of the built-up area. Echoing the open landscape, it faces to Belfort Lion on the hilltop opposite. In this strong context, the building offers its solidity, an almost opaque mass of grey concrete. The surface of the mass has an unusual texture, hinting at plants or the veins in marble. It has been achieved by drip painting in two shades of blue. The drips of paint lend depth and thickness to the skin of the building. The surfaces vibrate in the light, apparently in motion – matter ceases to be static.

HENRI DUTILLEUX - Dominique Coulon Associés

Drip painting in two shades of blue, resembling a marble surface, gives the sensation of movement to the concrete building. ©Dominique Coulon & Associés/Eugeni Pons

The concrete monolith exudes an enigmatic presence. Only the volume of the dance room seems to be looking at the Lion, constructed in 1879 as a symbol of resistance to the enemy. The building condenses a programme with very varied volumes. The building contains two auditoriums, a theatre, a large dance room, a library, classrooms, administrative offices, and a host of studios with very varied volumes and areas. The acoustic of each studio is designed to suit one specific instrument.

HENRI DUTILLEUX - Dominique Coulon Associés

The building contains two auditoriums, a theatre, a large dance room, a library, classrooms, offices, and studios. ©Dominique Coulon & Associés/Eugeni Pons

HENRI DUTILLEUX - Dominique Coulon Associés

HENRI DUTILLEUX - Dominique Coulon & Associés

The acoustic of each studio is designed to suit one specific instrument. ©Dominique Coulon & Associés/Eugeni Pons

The areas appear to fit into each other. Empty areas are hollowed out of this compact mass, creating relationships between the different levels. The entrance hall is on an unexpected scale. The library seems to be suspended, marking out the cross-section and serving as a giant deflector. The central patio is the darkest area. Its colour and its negative drip design reverse the codes of the outer envelope. It is the ultimate expression of density.

HENRI DUTILLEUX - Dominique Coulon Associés

HENRI DUTILLEUX - Dominique Coulon Associés

Entrance hall is on an unexpected scale. ©Dominique Coulon & Associés/Eugeni Pons

HENRI DUTILLEUX | Dominique Coulon & Associés

Central patio’s colour and negative drip design reverse the codes of the outer envelope. ©Dominique Coulon & Associés/Eugeni Pons

 canada goose damen


Fatal error: Call to undefined function userphoto_exists() in /home2/cityoffu/public_html/wp-content/themes/city-of-future/widget/single/author.php on line 6