Punjab Kesari Headquarters is designed as “Fusion” of traditional Indian architecture and contemporary office space, the main objective is to reduce heat gain and optimize facade opening ratio, ensuring no artificial lighting is required on a typical day. An animated facade is designed as an outcome of different facade opening ratio depending on the orientation.

The inspiration was to translate a traditional Indian facade pattern by using digital simulations into an iterative process to create a responsive built form. This traditional “Jali” screen creates culturally a sense of belonging. Lux level of 500 has been achieved in the building at a workstation height from each floor plate, along with a daylight factor of 2 over 80% of the floor plate; this is done to ensure that artificial lighting is not required inside the building on a normal day.


Front day Elevation © Studio Symbiosis

A hexagonal pattern was used as a base and through iterative process various porosity patterns were generated from it to create different light conditions. This resulted in a variable opacity condition in the facade that had a dual purpose of creating performative architecture and also created variable openings on the facade in various orientations generating a design for the facade that is animating and has an inherent meaning. This resulting pattern morphs from 81% opacity on the north facade to 27% opacity on the south facade, with an intermediate opacity of 54% on East and 62% on west facade respectively.


Main Entrance Close Up © Studio Symbiosis

The Jali facade is made of Glass Reinforced Concrete panels. In terms of construction tolerances a system has been adopted whereby through cnc milling, a mould will be created for the facade pattern and this mould will be used for casting the facade panels. The curvature of the entrance will be also casted using this process whereby using digital fabrication of mould a higher accuracy in the design is achieved.

Copy_office interior

Office interior © Studio Symbiosis

Sustainability is at the epicentre of the project embedded in form of optimized natural lighting, cross ventilation and reduction of heat gain. The double jali screen reduces the outside air temperature in front of the glass. The colder air is going in and pulled into the atrium through the chimney effect of the atrium space and resulting in natural ventilation and reducing the indoor air temperature naturally so the cooling load for the air conditioning is reduced.

Located at an urban corner in Delhi NCR, the project looks at integrating with the surroundings with two bold gestures. A sense of invitation with an urban lobby is created whereby the landscape flows inside the building creating seamless movement trajectories extending into the central atrium space.

Studio Symbiosis

Studio Symbiosis

Multi-disciplinary architectural practice with focus on cutting-edge contemporary architecture. With offices in India, Germany and the UK, the firm was founded in 2010 by Amit Gupta and Britta Knobel Gupta, who both have worked at Zaha Hadid.

View Profile